Een procedure voor de rechtbank kan door u, of door degene met wie u een geschil heeft, bij de rechtbank aanhangig worden gemaakt. Er zijn veel verschillende soorten procedures, zoals een dagvaardingsprocedure, een kort geding, het leggen van beslag, enzovoort. Per procedure zijn de te nemen stappen verschillend. (Lees voor meer informatie over procedures ook onze blogs! We bespreken maandelijks interessante thema's en praktijkvoorbeelden). In het algemeen zijn de stappen in een procedure als volgt:
In het geval dat het voor u zelf noodzakelijk is om naar de rechtbank te gaan, stellen wij eerst de dagvaarding of het verzoekschrift op. Uiteraard vindt daarover overleg plaats, onder meer om het feitencomplex goed weer te kunnen geven. Als de dagvaarding klaar is, wordt die door een deurwaarder bij de tegenpartij betekend. Daarna kan de dagvaarding bij de rechtbank worden ingediend en moet de tegenpartij zich ook op een bepaalde datum bij de rechtbank melden.
De datum waarop een partij zich bij de rechtbank moet melden, wordt de roldatum genoemd. In de procedure gelden verschillende termijnen. Zowel voor u als voor de tegenpartij geldt dat er tijd nodig is om de processtukken op te stellen en de uiterlijke termijn daarvoor is te vinden op de rol.
De tegenpartij krijgt in een dagvaardingsprocedure de gelegenheid om schriftelijk op de dagvaarding te antwoorden via de conclusie van antwoord. Meestal krijgt de tegenpartij daarvoor zes weken de tijd.
Er vindt daarna een zitting plaats op de rechtbank, waarbij beide partijen door de rechtbank over het geschil worden gehoord. Dat is de comparitie na antwoord of de comparitie van partijen.
Na de zitting (comparitie na antwoord) wordt er vaak vonnis gewezen, of er moeten bepaalde zaken nog niet helemaal duidelijk zijn voor de rechtbank. De rechter kan dan bijvoorbeeld om nader bewijs vragen. Dat is per procedure anders.
Indien de tegenpartij de vordering bij de rechtbank aanhangig maakt, volgen we feitelijk dezelfde procedure, alleen wordt er dan geen dagvaarding door ons opgesteld, maar een conclusie van antwoord.
Een procedure kan niet in alle gevallen via een dagvaarding worden ingeleid. In sommige gevallen is het voorgeschreven dat dat per verzoekschrift moet gebeuren, waarbij de belanghebbende (dat is dan in feite de tegenpartij) een verweerschrift kan indienen. Een verweerschrift is vergelijkbaar met een conclusie van antwoord.